Energetikai tanúsítvány
Gyöngyös-Hatvan
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY AZ ENERGETIKAI BESOROLÁSRÓL ÁRAK ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK KAPCSOLAT, MEGRENDELÉS

Az energetikai besorolásról

Az energetikai besorolási skála a tanúsítványban

az energetikai besorolás skálája a tanúsítványokban

Mi alapján történik az épület energia-osztályba sorolása?

A skála azért van százalékos értékek alapján felosztva, mert a vizsgált épületeket mindig a referencia követelményhez (BB kategória – 100%) viszonyítjuk.

Az energetikai számításokat a 7/2006 TNM rendelet írja le. A mérnök ezen algoritmusok segítségével számítja ki az energiafogyasztási paramétereket, és veti össze egy elvi referencia épülettel, ami alapján megkapjuk az energiahatékonysági osztályt.

Hogyan használható a tanúsítvány a felújításhoz?

Alapvetően nem a felújítási tervek döntés-előkészítésére szolgál, azonban mindig része egy felújítási javaslat, ami kitér azokra a korszerűsítésekre, amelyeket érdemes mérlegelnie a tulajdonosnak.

Ha Önt olyan kérdések érdeklik, hogy 10 vagy 12 cm homlokzati hőszigetelést válasszon, vagy milyen kazántípusra cseréljen, akkor konkrétan ezzel a kérésével keresse tanúsítóját vagy minket. Az energiaszámítások alapján ezek pár perc alatt megválaszolhatók, egyszerűen csak nem kerül sor ilyen jellegű értékelésekre a tanúsítványban. Azt, hogy egy alternatíva mennyi megtakarítást jelent, forintra pontosan meg lehet mondani - a tanúsítvány számításai alapján.

Energetikai auditálás

Az energetikai tanúsítás a vizsgálat tárgyát annak lakói nélkül, általános paraméterek alapján minősíti, amelynek több tényezője feltételezett adat. Az auditálás ezzel szemben a létesítményt és annak használóit – egyedi fogyasztási szokásaival - együttesen vizsgálja, így személyre szabott optimalizálási tanácsokkal tudja ellátni a megbízót. Az auditálás célja energiafelhasználás-csökkentés, a vizsgálat arra világít rá, hogy ennek érdekében milyen konkrét lépéseket tehet az üzemeltető.

Milyen energetikai szempontok alapján válasszunk lakást?

Ha lakásvásárlás előtt áll, az alább hasznos eligazodással tudunk szolgálni:

Mi számít jó besorolásnak a tanúsítványban?

Az alábbi diagram az egyes besorolási kategóriák darabszámát mutatja a közelmúltban beérkezett energiatanúsítványok alapján. Ezek alapján megítélhető, hogy mi számít átlagos, vagy az alatti/ feletti minőségnek. A BB és ennél jobb kategóriák alacsony számát az okozza, hogy ezek a minősítések csak megújuló energiaforrást (napenergia, szélenergia, biomassza) is hasznosító ingatlanokra adhatók ki.

a lakások energetikai besorolásának megoszlása