Energetikai Tanúsítvány
Gyöngyös - Hatvan

Tudnivalók a tanúsításról

Energetikai tanúsítvány jogszabály szerint

2012-től az energetikai tanúsítás kötelező új épület használatbavétele, meglévő épület eladása, egy évet meghaladó bérbe adása esetén. Az előíró jogszabály a "176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról". Ha részletesebben érdeklődik a tartalmát illetően, keressen minket, és segítünk az értelmezésben. Az energiatanúsítvány egy olyan igazoló okriat, amely az épület vagy önálló rendeltetési egység 7/2006 TNM rendelet szerinti módszerrel számított energetikai teljesítőképességét tartalmazza.

Az alábbi esetekben nem kell készíteni

 • 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre
 • évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre
 • legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre
 • hitéleti rendeltetésű épületre
 • egyes mezőgazdasági rendeltetésű épületekre
 • azokra a műhely épületekre, amelyek esetében a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m², vagy a fűtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki
 • levegővel felfújt, vagy feszített - huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló - sátorszerkezetekre
Továbbá
 • a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén
 • ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt

Az én ingatlanomra is kötelező-e a tanúsítvány?

Ha az Ön ingatlanja nem szerepel a kivételek listáján akkor igen, ugyanis a jogszabály általános érvényű.

Milyen esetben lehet még szüksége tanúsítványra?

 • Állami vagy uniós támogatású energetikai korszerűsítési pályázatokhoz
 • Banki hitel-kérelemhez
 • CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) igénylése esetén

Hány példányban készül?

Alapesetben két példányt adunk, de ha előre jelzi felénk, akkor annyit állítunk ki, amennyire szüksége van. Az elkészítés után 10 évig kötelességünk megőrizni a dokumentumot digitálisan, ha új példányra lenne szüksége, ez alapján bármikor tudunk kiállítani újabb papír alapú példányokat.

Hirdetéshez szükség van-e a tanúsítványra?

Nem, tanúsítvány nélkül is lehet ingatlant hirdetni, teljesen korlátlanul. Azonban, ha már rendelkezésre áll a tanúsítvány a lakásra, akkor a kategóriát fel kell tüntetni a hirdetésben, a jogszabály ugyanis ezt írja elő.

Hogyan zajlik a helyszíni szemle?

A helyszíni szemlekor kerül felmérésre az ingatlan alaprajzi és térbeli elrendezése a határoló szerkezetek méreteivel és jellemzőivel együtt. A beépített épületgépészeti berendezéseket és rendszereket is ekkor mérjük fel. Egy átlagos méretű lakás esetében a helyszíni szemle kb. 30-60 percet vesz igénybe.

Ki végezhet energetikai tanúsítást?

Szakirányú mérnök végzettséggel és építész vagy mérnök kamarai jogosultsági vizsgával rendelkező szakember. A tanúsító jogosultságának meglétét nem feltétlenül kell személyesen ellenőriznie, ugyanis az építésügyi adatbázisba csak olyan tanúsítványok tölthetők fel, amelyeket jogosult szakmabeli készített. Ha a tanúsítvány rendelkezik HET azonosító számmal, akkor a feltöltés már megtörtént, és a számítás hitelesítve van.

Mire van szükség hozzá?

Szükség van az ingatlan adataira: címére, helyrajzi számára. Műszaki dokumentumokra, tervrajzokra, leírásokra nincs közvetlen szükség, azonban minden ilyen dokumentum segíti a pontosabb értékelést. Ha nem áll rendelkezésre semmilyen terv az építményről, akkor a helyszíni szemlekor felmérjük azokat a paramétereket, amelyek a számításhoz szükségesek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elkészítjük a lakás alaprajzát, megmérjük a belmagasságokat és nyílászáró méreteket.

Hogyan történik a hitelesítése?

Az elkészült tanúsítványt és a számítást minden esetben fel kell tölteni az építésügyi adatbázisba, ahol egy egyedi kódszámot kap minden dokumentum. Az adatbázisba szabadon betekinthet bárki, tanúsítványt feltölteni azonban csak a kamarai jogosultsággal rendelkező tanúsítóknak van lehetőségük.

Mennyi idő alatt készül el?

A helyszíni felméréstől számítva kb. 2-4 munkanap alatt. Az egyeztetett határidőt minden esetben betartjuk. A szakvélemény eredeti példányát postázzuk (a díj tartalmazza), vagy személyesen átvehető Gyöngyösön, illetve Hatvanban.


energetikai skála és besorolás jogi paragrafus árkalkuláció levelezési elérhetőség